Ponekad je fakat teško ne osjetit se glup. Točnije, ne osjetit kak te rade glupim naočigled. I onda popizdiš ko Tasmanijska neman, pa pogledaš okolo i skužiš da mnogi drugi ne pizde. Pa ti nije jasno. Na kojim su oni tabletama za smirenje? Možda bi i meni šaka istih pomogla da me boli kurac, da ležim pred televizorom poluotvorenih usta iz kojih se cijedi slina i gledam Kardashianke kao da su one relevanta pojava u svijetu.

Da nam je država u kurcu poznato je već dobrih dvadesetak godina, od kad su pretvorbe uništile većinu industrije, a bivši vozači kamiona postajali ugledni gospodarstvenici. A lijepo mi je stari govoril da upišem vozački. Nije da nas je ijedna vlada do sad usrećila, al ovaj put smo se uspijeli spustit na dno, za koje nismo znali da također ima svoje dno, kojem stremimo brzinom Srebrnog letača.

Da smo u kurcu, znamo. Radimo li kaj po tom pitanju? Naravno. Žalimo se jedni drugima na internetu.

I nakon kaj odradimo svoje žalovanje frendovima na Facebooku, zavalimo se još udobnije pred svoje laptope, tablete i iPhone, za koje smo ponosno stajali u redu cijelu noć i digli kredit, te se prepustimo čarima interneta, pa prosurfamo malo po portalima jer, naravna stvar, bitno je bit dobro informiran. Kaj bumo saznali na njima?

Afera u vladi!

Dvjestosedamdesettisućita, preletimo naslov jer se ni do sad nije niš mijenjalo kad su isplivale afere, pa ne bu ni ovaj put. Osim, naravno, komentara nabrušenih desničara, koji će odmah pokrenuti lavinu komentara o komunistima, udbašima i crvenoj opasnosti. No ne brinite. Kako sada stvari stoje, sljedeća vlada će biti hadezeova, pa će njihovu ulogu preuzeti ljevičari s tiradama o ustašama, klerofašistima i dinaridima. Kaj bu se zapravo promijenilo? Niš. Ko i do sad.

Neka poluanonimka pokazala guzicu!

Ovi naslovi vrište s naslovnica portala. Svako malo je neka polupevaljka polugola, što joj je i najveći doseg u karijeri, jer će privući one čudne tipove s ćelavim glavama i mutno zarađenom lovom, pa ćemo uskoro čitati i o njihovim bračnim problemima, promovirajući tako da svaka budala može u medije ako ima love ili veliku guzicu/sise (nepotrebno prekrižiti). A bude li sreće, eto nam uskoro i realityja o njihovom skladnom životu, a onda su na konju. Ono kaj posebno upada u oči je da mi u ničem nemremo bit najbolji, pa tako patimo i od velikog nedostatka dotičnih sisa i guzica i uvozimo ih od istočnih susjeda, pa se tako razne glupače iz Srbije na hrvatskim portalima natječu koja ima bolju guzicu, što je i jedino zanimljivo o njima s obzirom da je ”Dobar dan” za njih krležijanska rečenica.

Horoskopi, predskazanja, alieni, kriptozoologija

Sve imalo mistično je zanimljivo, inače Arthur C. Clarke ne bi prodal milijune primjeraka svojih Misterija svijeta. Na portalima ove kategorije zaslužuju zasebne stranice, gdje se pokazuje ”šokantan” video sjene koja bi mogla biti duh prababe Vere, ali i sjena uzorka na zavjesama kroz koje dopire svjetlo ulične lampe. Vrag bi ga znao, ali klikovi su bitni.

Klikovi i bombastični naslovi

Kak se od one love koju uspiju smuljat od grada ili države ne da živit, potrebno je privuć sponzore. Sponzori se privlače tako da im podastreš podatke o posjećenosti portala i o gomili klikova koju vaši članci generiraju. Naravno, klikovi se ne skupljaju novinarstvom, nego naslovima. U naslovu se ništa ne otkriva, ali je koncipiran tako da vas zainteresira za ono što piše u članku ili je ekstremno nepotreban u svakodnevnom životu. Neki od današnjih naslova, bitnih za vaš dan:

PONOSNA NA MALENU: Tamara Ecclestone pokazuje kćerkici kako napraviti najbolji selfie

Angelina i Brad će novu ljubavnu dramu začiniti ludim scenama seksa.

Svijet u šoku: Hello Kitty nije mačka!

NAZIRE SE TRBUH Je li stvar u haljini ili je Jennifer stvarno trudna?

Tko se zalio ledenom vodom (ALS Ice Bucket Challenge) 

Da se razumijemo, podizanje svijesti o tome da postoji neka smrtonosna bolest koja se teško ili nikako liječi, te skupljanje love za istraživanja i liječenje je nešto što treba podržati i uključiti se pokojom donacijom. No kad se sve skupa pretvori u gomilanje samopromocije gdje nema mogućnosti provjere je li zaljevač i uplatio koju kunu, onda sve ostaje samo na zabavi za široke mase, koja će vrijedno klikati po filmićima u nadi da će vidjeti kako su nekoj poznatoj tetki izvirile bradavice kroz mokru majicu. Trenutno zaljevanje ledenom vodom, ali bez brige uskoro bu već nekaj drugo zaludilo svijet. Jeste happy?

 

Jesam li blizu kraja onoga kaj me smeta u medijima? Ni blizu. Ne da mi se više kukcat, uostalom skužili ste.

Dok se sve oko nas raspada, bitno je da imamo svoju dnevnu dozu hrane za oči, još ako je članak o nekome kome je gore nego nama, ko je ružniji ili gluplji od nas, eto sreće i veselja. Tako lakše zaboravimo da nam je smanjena plaća i da nemremo niš kupit u toj IKEI, čiji su dolazak mediji popratili ko da se desilo novo ukazanje, da nam prijeti otkaz ili da smo već neko vrijeme nezaposleni, a rate kredita kucaju na vrata.

Lakše je zaboravit da nam je država službeno proglašena smećem iz kojeg se ne vidi izlaz. Možda bi nam trebala jedna dobra spalionica.

Al sve su to teške teme. I ne treba o njima razmišljati dokle god nam bude naslova koji su bitniji i sretniji.

KAKVA MAMA, TAKAV SIN: Tako mali, a već zavodnik! Severinin sin umrljan sladoledom našao prijateljicu

Awwwww…

Share Button

Komentari

- eto, toliko komentara ima ovaj post